A’la tarta ze szpinakiem i serem feta

Środa 22 czerwca 2016

Jak mantrę będę przypominać Państwu o jedzeniu świeżych warzyw i owoców, najlepiej sezonowych. I cieszę się niezmiernie, że mamy właśnie taką porę roku, gdzie owe smakołyki można z łatwością znaleźć w naszych przydomowych ogródkach.

Osobiście takiego nie posiadam, więc przy okazji wizyty u teściowej, pobuszowałam trochę w Jej ogrodzie. Tym razem przywiozłam sporo świeżego, młodego szpinaku.

Długo zastanawiałam się, co z nim zrobić, odganiałam myśl o kolejnym makaronie ze szpinakiem.

Pomyślałam, że spróbuję wykonać a’la tartę, tylko bez mąki i cukru. Tak oto powstała moja nietypowa tarta ze szpinakiem.

SKŁADNIKI:

- dwa duże jajka

- szklanka płatków owsianych

- łyżka otrębów żytnich

- szklanka mleka

- pół kostki sera feta

- świeży szpinak

- 4 duże ząbki czosnku

 

Jajka, otręby, płatki i mleko wymieszać tak, aby się dokładnie połączyły. Szpinak poddusić z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać do masy jajecznej, ser feta pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać i wstawić w formie do tarty do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. pół godziny.

Wyjąć, podawać gorącą.

Smacznego :)

Kamila Piotrowska

wykonanie: gardziejewski.pl

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką dotyczącą cookies. Zamknij