Strażak radzi i ostrzega!!! 5 zasad bezpiecznego obchodzenia się z gazem

Czwartek 19 października 2017

Podstawowe błędy, jakie popełniamy użytkując urządzenia zasilane gazem, to zasłanianie kratek wentylacyjnychszczelne zamykanie okien. A to sprawia, że brakuje tlenu i podczas procesu spalania wydziela się tlenek węgla - gaz bezbarwny i bezwonny. Nie zasłaniajmy kratek, nawet jeśli wydaje nam się, że wieje z nich chłodem. To bardzo niebezpieczne!  

Urządzenia spalające gaz, czyli m.in. kuchenki, kotły i piecyki, są bezpieczne, jeśli używamy ich z głową. Czyli pamiętamy o systematycznej konserwacji i stosujmy się do instrukcji obsługi.

1. Instalacja tylko z fachowcem

Jeśli chcemy zainstalować lub wymienić urządzenia gazowe, to może tego dokonać wyłącznie fachowiec mający specjalistyczne uprawnienia. Jeśli chcemy zrobić to sami, to nie tylko narażamy siebie i swoją rodzinę, lecz także stracimy gwarancję. Urządzenia muszą być atestowane. Planując rozkład sprzętów w kuchni, w której będziemy gotować na gazie, pamiętajmy, by kuchenkę umieścić jak najbliżej wywiewnej kratki wentylacyjnej. Stanowisko do pracy zaplanujmy zaś między oknem a kuchenką, dzięki temu zapewnimy przepływ świeżego powietrza.

2. Ważny dopływ tlenu

Do pomieszczenia, w którym stoi urządzenie spalające gaz, musimy zapewnić stały dopływ świeżego powietrza. Jeśli go brakuje, nie ma również wystarczającej ilości tlenu, który jest potrzebny do spalania gazu. Niedobór tlenu powoduje powstawanie trującego związku - tlenku węgla, czyli czadu. Jeśli więc mamy nowoczesne, szczelne okna, nie zamykajmy ich całkowicie. Gdy korzystamy z piecyka gazowego podgrzewającego wodę użytkową, pamiętajmy, aby przed każdą kąpielą dobrze przewietrzyć łazienkę. Okna muszą być wyposażone w nawiewniki powietrza, a podczas kąpieli w mieszkaniu zostawmy uchylone okno.

3. Spaliny pod kontrolą

To szczególnie ważne, gdy korzystamy z piecyka do podgrzewania wody i kotła. Urządzenia te powinny być dokładnie przyłączone do przewodu spalinowego, a ten - szczelny i drożny. Inaczej spaliny mogą przenikać do pomieszczeń mieszkalnych, a to grozi zatruciem.

4. Dobry stan urządzeń

By urządzenia spalające gaz były bezpieczne, musimy zadbać także o ich stan techniczny. Używajmy ich zgodnie z instrukcją i konserwujmy zgodnie z zaleceniami producenta. Wszystkie odbiorniki gazu muszą być też utrzymane w czystości. Zaniepokoić powinno nas pojawienie się sadzy lub żółty płomień na palniku - to oznaki wadliwego spalania gazu.

5. Zaproszenie dla kominiarza

Prawo budowlane mówi, że właściciel lub zarządca budynku musi co najmniej raz w roku poddać okresowej kontroli system wentylacyjny, a raz na sześć miesięcy, w przypadku ogrzewania gazowego, system kominowy. Kontrolę tę może przeprowadzić tylko kominiarz z dyplomem mistrza. Jeśli zauważy jakieś usterki, musimy je niezwłocznie naprawić.

OSP Witnica

wykonanie: gardziejewski.pl

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką dotyczącą cookies. Zamknij