Zapachniało pysznościami

Czwartek 1 czerwca 2017

Uczniowie z klas gastronomicznych Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie wzięli udział w IX edycji  Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem jest  Stefan Birek Szef Kuchni warszawskiego Hotelu Lord **** przy wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Celem konkursu kulinarnego jest: propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łącznie kulinarnych tradycji ze współczesnością, promowanie producentów polskiej żywności.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych produktów. Uczniowie 2 klasy Technikum  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Kinga Kowalska i Miłosz Olechnowicz pod kierunkiem  nauczyciela zawodu pani Beaty Janickiej skomponowali wspaniałe, oryginalne potrawy. Jako przystawkę ciepłą przygotowali filet z suma panierowany w amarantusie  ekspandowanym z karmelizowaną cykorią, białymi szparagami w sosie z krewetek. W daniu głównym zaserwowali biodrówkę jagnięcą z miętowym pesto na puree z zielonego  groszku z kiszoną czerwoną kapustą i blinami orkiszowo-gryczanymi. Uczniowie te niełatwe zadanie wykonali z wielkim profesjonalizmem i dbałością o szczegóły, co zostało docenione przez jury. Na tle szkół gastronomicznych z całej Polski w Ogólnopolskim konkursie znaleźliśmy się na podium, kwalifikując się do finału, który odbędzie w Warszawie w dniach 2-3 czerwca 2017 r.

Niezmiernie cieszy nas wygrana, ale oczywiście mamy ogromny apetyt na dalszy sukces w finale.

Beata Janicka

 

wykonanie: gardziejewski.pl

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką dotyczącą cookies. Zamknij