A’la tarta ze szpinakiem i serem feta
Środa 22 czerwca 2016
Jak mantrę będę przypominać Państwu o jedzeniu świeżych warzyw i owoców, najlepiej sezonowych. I cieszę się niezmiernie, że mamy właśnie taką porę roku, gdzie owe smakołyki można z łatwością znaleźć w naszych przydomowych ogródkach.
Osobiście takiego nie posiadam, więc przy okazji wizyty u teściowej, pobuszowałam trochę w Jej ogrodzie. Tym razem przywiozłam sporo świeżego, młodego szpinaku.
Długo zastanawiałam się, co z nim zrobić, odganiałam myśl o kolejnym makaronie ze szpinakiem.
Pomyślałam, że spróbuję wykonać a’la tartę, tylko bez mąki i cukru. Tak oto powstała moja nietypowa tarta ze szpinakiem.
SKŁADNIKI:
- dwa duże jajka
- szklanka płatków owsianych
- łyżka otrębów żytnich
- szklanka mleka
- pół kostki sera feta
- świeży szpinak
- 4 duże ząbki czosnku
Jajka, otręby, płatki i mleko wymieszać tak, aby się dokładnie połączyły. Szpinak poddusić z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać do masy jajecznej, ser feta pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać i wstawić w formie do tarty do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. pół godziny.
Wyjąć, podawać gorącą.
Smacznego :)
Kamila Piotrowska