Jesienny Wieczór...
Poniedziałek 4 grudnia 2017
Za nami ósma edycja Jesiennego Wieczoru Dobrego Smaku. Impreza ta to ukłon w stronę wszystkich twórców domowych przetworów oraz wysokoprocentowych trunków, którzy przed szerszą publiką chcieliby pochwalić się swoimi specjałami.
Piątkowe spotkanie zainicjował pan Władysław Urbaniak, lokalny poeta, który stworzył na potrzeby Jesiennego Wieczoru… przepiękny wiersz, zadedykowany pani Teresie Masztalerz:
Jesień to jest pora taka,
że ten co chce i jest skory
utrwala zapachy i smaki lata
i robi przepyszne przetwory.
Pomidor, ogórek i bakłażany,
maliny, jabłuszka i wiśnie
na pyszny dżemik przesmażamy
a i soczek się wyciśnie.
Tu może się zaprezentować
kto wyrób własny przynosi.
Każdy może popróbować,
gdy smakuje to o przepis prosi.
W kalendarzu imprez już na stałe
wpisały się smaki jesieni.
A zasługi w tym niemałe naszej Pani,
Pani Tereni…
Konkurs na domowe przetwory i trunki co roku cieszy się sporą popularnością. Także w tym roku jury miało za zadanie skosztować kilkadziesiąt nalewek oraz win, a także dżemów. Materiały konkursowe oceniano według następujących kryteriów: smak, zapach, wygląd. W kat. trunków dodatkowo: klarowność, bukiet trunku.
Komisja konkursowa w składzie: przewodniczący Henryk Kargul i członkowie: Grzegorz Ziołek i Artur Tutka, w grupie nalewek przyznała następujące miejsca:
I miejsce za nalewkę z czarnej porzeczki otrzymał pan Leszek Kucharczak i ex aequo pani Grażyna Kaźmierczak za nalewkę z derenia.
II miejsce otrzymała pani Halina Szejner za nalewkę z aronii, natomiast III miejsce pani Mariola Kozakiewicz-Nikodem za nalewkę z pigwy.
W tej samej kategorii wyróżnienia otrzymali: pan Edward Leszczyłowski za nalewkę z czarnej porzeczki i agrestu, pan Józef Wincenciak za nalewkę z wiśni, ponownie pan Leszek Kucharczak za nalewkę z wiśni oraz pani Mariola Kozakiewicz-Nikodem za nalewkę z jabłek.
W kategorii wina komisja przyznała następujące miejsca:
I miejsce otrzymał pan Leszek Kucharczak za wino z czarnej porzeczki,
II miejsce – Daniel Piechowiak za wino z ciemnego winogrona,
III miejsce otrzymał ponownie pan Daniel Piechowiak za wino z białego winogrona.
W tej samej kategorii wyróżnienia otrzymali: pan Radosław Nikodem za wino wieloowocowe oraz pani Edyta Tadeusz za wino z wiśni.
Przetwory oceniało zupełnie inne jury. Znawczynie powideł i konfitur w składzie: przewodnicząca, pani Wiesława Domagała i członkowie: pani Irena Ejchart oraz pani Irena Dzierżyńska przyznały następujące miejsca:
I miejsce, pani Teresa Leszczyłowska za dżem z pigwy, jabłek, pomarańczy i cytryny,
II miejsce – pani Anna Dominik za konfiturę z wiśni,
oraz dwa III miejsca: pani Grażyna Dobrowolska za dżem z jeżyn i pani Eugenia Ślaska za dżem z truskawek.
Równorzędne wyróżnienia otrzymały: pani Urszula Urbaniak za dżem z malin i malino-jeżyn oraz pani Iwona Kaszuba za dżem z czarnej porzeczki i agrestu, a także pan Edward Leszczyłowski za dżem z derenia.
Wszystkim wyróżnionym serdecznie gratulujemy.
Jesienny Wieczór Dobrego Smaku umilił nam koncert, który przygotowały solistki ze Studia Piosenki SOK: Weronika Niewiarczuk, Diana Chajec, Ewa Jacykowska, Małgorzata Gąsiorek i Aneta Wójcik. To był wyjątkowy wieczór!
Źródło: SOK Sulęcin