Pierś z kaczki w sosie śliwkowym

Sobota 12 grudnia 2015

Już za parę dni Święta. Mimo, iż pogoda za oknem daleka jest od zimowej, czekam na nie z utęsknieniem. Nie mogę się doczekać urlopu spędzonego z rodziną, leniwych poranków i długich wspólnie spędzonych wieczorów. Obiecałam sobie, że będę celebrować te chwile, tak samo jak posiłki, które zazwyczaj jemy osobno i w pośpiechu. Tym razem będziemy siadać do stołu razem i cieszyć się swoją obecnością.

Aby podkreślić wyjątkowość czasu świątecznego staram się przygotować ,,dania specjalne”, a jednym z nich są piersi z kaczki.

 

Składniki:

1. pierś z kaczki ze skórą (2szt.)

2. sól, pieprz, majeranek

3. olej

4. dwa kieliszki półsłodkiego wina

5. ok. 10 śliwek węgierek

6. świeży tymianek

7. kilka kropli octu winnego

 

Skórę na piersiach ponacinać delikatnie ,, w kratkę” (trzeba uważać by nie przeciąć mięsa), następnie posolić, przyprawić pieprzem, majerankiem z obu stron. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Śliwki wydrążyć, włożyć do rondla i smażyć na małym ogniu podlewając co jakiś czas winem. Kiedy sos będzie miał konsystencję marmolady, zdjąć z ognia i przecisnąć przez gęste sito, doprawić tymiankiem. Rozgrzać olej na patelni, na gorący tłuszcz ułożyć piersi z kaczki. Początkowo smażyć skórą do góry ok. 8 minut, następnie smażyć z drugiej strony 5 min. Zdjąć z ognia, pierś zawinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odwinąć, pokroić w plastry i polać sosem. Smacznego!

 

Kamila Piotrowska

 

wykonanie: gardziejewski.pl

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką dotyczącą cookies. Zamknij