Żeberka w musztardzie i miodzie z sosem barbecue

Piątek 15 stycznia 2016

Święta i Sylwester za nami. Myślę, że każdy z nas ma na jakiś czas dość wykwintnych, ale też tradycyjnych dań. Przed nami jednak okres karnawału, a co za tym idzie, czas zabaw, przyjęć i spotkań z przyjaciółmi. Tu właśnie rodzi się dylemat, co takiego moglibyśmy ugotować, aby nasi goście wychodząc byli zadowoleni. Oto moja tytułowa propozycja.

Składniki:

- 1kg żeberek wieprzowych

-5 łyżek miodu

- oliwa z oliwek

- 3 łyżki musztardy francuskiej

- papryka słodka

- sól, pieprz

Żeberka myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. W miseczce mieszamy musztardę, przyprawy i 6 łyżek oliwy, a następnie nacieramy mięso i odstawiamy je na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy (w zamkniętym naczyniu) ok.1,5 godziny. Po tym czasie mięso jest gotowe.

Sos:

- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki łagodnego keczupu dobrej jakości
- 4 łyżki musztardy miodowej
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne

W rondelku rozgrzewamy olej i szklimy na nim bardzo drobno posiekaną cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Następnie dodajemy słodką paprykę, pieprz cayenne i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy całość dokładnie i zawartość rondelka gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Studzimy. Żeberka możemy polać sosem, albo je w nim maczać. Nadmiar sosu można przechowywać w słoiku, w lodówce nawet kilka tygodni.

 

Życzę smacznego!!! :)

Kamila Piotrowska

wykonanie: gardziejewski.pl

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką dotyczącą cookies. Zamknij